Horizon Report (+finnish presentation)


New Media Consortium (NMC) supports around 300 learning-focused organizations dedicated to the exploration and use of new media and emerging technologies. Operating mainly in North America but also internationally, NMC releases every year their flagship analysis of the future of technology in education called the Horizon Report. Last round (2009 edition) I was part of the expert board consisting of around 45 people from all around the world who have something to say about the role of technology in education in the next few years.

I did a presentation about the Horizon Report findings at the International Technology in Education (ITK) conference in Hämeenlinna, Finland. NMC Director Larry Johnson was kind enough to participate virtually on stage with me. In the presentation I go through six main trends and give my own take on these:

 • Within a year: Mobiles and Cloud Computing
 • 2-3 years: Personal Web and Geo-Everything
 • 4-5 years: Semantic-aware Appliations and Smart Objects

The slides and the video recording are available below. For english speaking readers some of the slides are in english.

View more presentations from Teemu Arina.

Share and Enjoy:
 • services sprite Horizon Report (+finnish presentation)
 • services sprite Horizon Report (+finnish presentation)
 • services sprite Horizon Report (+finnish presentation)
 • services sprite Horizon Report (+finnish presentation)
 • services sprite Horizon Report (+finnish presentation)

Tags: , , , , ,

 • http://www.synestesia.fi Lauri Gröhn

  Ei sitä sateenkaaren päätä löydy vaikka kuinka perässä juoksisi. Viisi vuotta sitten oli tietyt puuhastelun välineet joita “integroidaan”. Nyt on toiset ja muutaman vuoden kuluttua taas uudet. Mutta Nokian ym. bulvaanit jatkavat tarinoitaan siitä mitä sateenkaaren päästä löytyy. Vaihtoehtoisesti voisi itse kukin kerrata intiaanipäällikkö Tuiaviin kertomuksen …

 • Jukka Paulin

  Ensi alkuun, sorry jos menee metsään. Luin kommentin ja tän johdannon; en katsonut vielä slideja. Kai meidän oma nälkä uuden perässä pitää klassisen teollisuustuotannon käynnissä. Muistan aina sen, kun näen jonkin visuaalisesti selkeästi paremman tuotteen; kirkkaamman, parempikontrastisen näytön, joka suorastaan saa vanhan oman (kännykkäni) näyttöni näyttämään pölyttyneeltä, luutuneelta, vanhalta, epäkelvolta. Tämä tapahtui viimeksi kun vertasin iPhonen näyttöä omaan e71:eeni. Se on erittäin voimakas *tunne*, sykähdys; tarve saada se uusi. Sama varmaan autoissa, se legendaarinen kiima kun on pakko saada uusi auto. Sama voidaan tuottaa teknoleluissa, helpostikin. Ne ovat vielä niin vakiintumatonkin alue, joka ehkä kiihdyttää tarvetta olla surffailemassa aina parhaalla aallolla.